Празник Светог свештеномученика Иринеја епископа лионског у Саборном храму у Новом Саду

<img src="/sites/default/files/users/user19/bigger_Imendan_Vladike_Irineja_2015.JPG" width="320" height="230" alt="bigger_Imendan_Vladike_Irineja_2015.JPG" />


У суботу, 23. августа / 5. септембра 2015. године, на Празник Светог свештеномученика Иринеја епископа лионског и светог мученика Лупа,    Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј, началствовао је Евхаристијским сабрањем  уз саслужење Његовог Преосвештенства Епископа јегарског господина Јеронима и братства Саборног храма и новосадских ђакона.
              
По прочитаном одељку из Светог јеванђеља, верни народ је поучио Његово Преосвештенство Епископ јегарски господин Јероним, који је у име свих присутних и у своје лично име, честитао је имендан владици Иринеју, са жељом да још дуго година у здрављу душе и тела, а на спасење свих нас, служи Господу, указујући на страдални живот Светог свештеномученика Иринеја Лионског, који је за своје сведочење истините вере и љубави у Васкрслог Господа, увенчан неувенљивим венцем у Царству Божјем.

 

 

После Евхаристијског сабрања, у просторијама Епископског двора уследило је благосиљање колача у славу и част свештеномученика Иринеја. После благосиљања колача, Епископ Јероним се обратио владици Иринеју честитавши му имендан и пожелевши да још много година врши своју свету службу. Епископ Иринеј је захвалио свом сабрату, Епископу Јерониму, и свима сабранима, подсетивши их том приликом на личност  овог свештеномученика из Лиона који се, чувајући Цркву Христову, својевремено супротстављао многим јересима. Као истински пастир, владика бачки Иринеј је истакао да је највећа јерес управо гордост и да је потребно чувати себе и друге од ње.

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке