Божићна честитка Епископу новосадском и бачком Господину др Иринеју

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/01/bigger_vladika_0.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_vladika_0.jpg" />

На Бадњи дан, 6. јануара ове године, активни и умировљени свештеници Новог Сада честитали су Његовом Преосвештенству Епископу бачком Господину Иринеју празник Рођења Христовог.

Протопрезвитер Боро Видовић, свештеник Светоуспенског храма у Новом Саду, честитао је Епископу Иринеју празник следећим речима:

„Ваше Преосвештенство, високопоштовани архипастиру!

Имам изузетно радосну дужност да Вам у име свих новосадских свештеника, наших породица, свих наших парохијана, а посебно деце, и у моје лично име, од срца најтоплије честитам Божић – велики празник Христовог Рођења.

Сви смо свесни важности мисионарења у овим муњевитим променама и трудимо се да, испитујући „писма“, останемо на правом путу. Високе температуре отопљавају глечере и мењају начин живота флоре и фауне. Исто се догађа и у животу човека – становника у васељени, који невероватно брзим приливом информација свих врста, мења начин живота, разбијајући многе заблуде које су га држале у својој власти, али и доводећи себе у опасност да падне у веће заблуде од досадашњих. Надамо се да ће човек –наш савременик, искористити слободу воље и изабрати добро, што му, као бићу и круни Божијег стварања света и приличи. Оплемењен врлинама треба хитати на поклоњење Богомладенцу Који се и родио да усрећи човека.

Доживљавајући уздизање руског православног човека као уздизање васцелог Православља, радосно се и ми сви трудимо да им се придружимо, живећи у правој вери и остављајући иза себе права дела која ће чувати и штити човека и Божију творевину тако неопходну за здрав живот.

Живећи и службујући овде у Новом Саду, сусрећемо се са свим изазовима и недаћама савременог света и у парохијама имамо примере – као у микрокомосу – и разноразних супростављености, заједничког живота верујућих и неверујућих, економских раслојавања, кризу породице и брака, наталитета и још много озбиљних проблема. Ипак, у нашим душама, између осталих, стално одзвања и поука Светог Саве: „Мали је труд живота нашег, а велико и бесконачно добро као награда.“

Ми, Ваша духовна деца, надамо се да ћете нас, као што сте до сада, и у будуће несебично подржавати, иако сте оптерећени толиким послом и бригама које носите на својим владичанским плећима, старајући се о духовној и свакој другој добробити Богом Вам поверене пастве, свега српског народа и Православне Цркве.

Користимо и ову прилику да Вам упутимо изразе најдубљег поштовања и дивљења за дела која чините као наш архипастир, а нарочито за утицај који ширите својим личним примером.

Преосвећени Владико,

Премилостиви Бог да вас поживи дуги низ година на понос Православне Цркве и драге Вам пастве, и да Вас удостоји да овај и још многе свечане и радосне празнике прославите у добром здрављу, мирно, весело и са задовољством.

Препоручујући се Вашим светим молитвама и просећи благослов, поздрављамо Вас најрадоснијим поздравом: МИР БОЖЈИ – ХРИСТОС СЕ РОДИ!“

Новосадским свештеницима, сабраним у Владичанском двору, Епископ Иринеј је заблагодарио следећим речима:

“Хвала, оче Боро, за ову празничну божићну честитку, са лепим молитвеним жељама у име нашег новосадског клира и парохијана, а, што је посебно лепо и што је истакнуто, у име ваших породица и дечице. Нека Бог узврати сваким добром садржају овога лепог божићњег поздрава и честитања. Нема потребе да нешто додајемо. Неке централне поруке и мисли су ту заиста саопштене и наглашена је наша одговорност у времену, пастирска и мисионарска, за спасење наше и спасење свих осталих.

И вама, као саслужитељима, хвала труду. Свакако да епископ има своју одговорност и бреме које није мало, али уколико има верне, одане и искрене саслужитеље и сараднике, онда је то бреме, ипак, лакше за ношење, а и плод који нам Бог даје онда је већи. Мислим да сви схватамо да смо на једном заједничком Божјем делу и да ту једни без других не можемо постићи никакав успех, а да сви заједно, свако по свом дару, по мери своје вере и љубави, са благословом Божјим можемо допринети да она светлост која је обасјала све који седе у тами и у сенци смрти, у ноћи Христовог Рођења, у ноћи која је постала светлија од свакога дана, да та иста светлост и нас озарава, а преко нас и наше ближње.

Дај Боже и вама свима, браћо саслужитељи, вашим домаћим Црквама, ужим и ширим, породицама и парохијама, свему нашем народу који у великим невољама непрекидно живи и свему људскоме роду, да нас светлост Христова све обасја и да радост рођења јединога Спаситеља и Дародавца свих вечних добара буде свагда са свима нама.

Са овим мислима, још једампут хвала на дивном божићном поздраву и честиткама, и све вас са очинском и братском љубављу поздрављам поздравом: Ваистину се роди Господ наш!

Дај, Боже, на многа и блага љета, у свакоме здрављу и добру.“

Исте вечери, свештеници Саборног храма свечано су унели бадњак у Владичански двор и још једном честитали Његовом Преосвештенству Бадње вече и предстојећи празник Рождества Христовог.

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке