Годишњи парастос блаженопочившем епископу Лукијану

У Саборном храму Светог великомученика Димитрија у Даљу, 19. маја 2018. године, служена је света Литургија и годишњи парастос блаженопочившем епископу Лукијану.

Свету Литургију је служио игуман Херувим, изабрани Епископ осечкопољски и барањски, уз саслужење свештенства, монаштва и верног народа Епархијâ осечкопољске и бачке.После  Литургије, Епископ бачки господин Иринеј, администратор Епархије осечкопољске и барањске, служио је парастос блаженопочившем епископу Лукијану. 


Ја сам кроз свој скромни овоземаљски живот владику Лукијана познавао пола века. Верујем да је он за сав свој труд на земљи, за своје истинско и искрено служење Господу, служење Цркви Божјој и служење нашем роду српском, добио венац славе у Царству небеском. Оно што га је одликовало и што у овом тренутку желим да нагласим, била је ретка, изузетна ревност и трудољубље у служењу вери Божјој овде на земљи. Владика Лукијан, докле год је могао да влада собом, непрекидно се трудио, не жалећи себе. Био је добри и верни слуга. Дарове које му је Бог дао, и физичку снагу и љубав своје душе и свога срца, и велико трудољубље, све је то принео, као жртву чисту и благопријатну Богу, на жртвеник Христове љубави, на изградњу богочовечанског тела Цркве Његове и на добро и опстанак свога српскога народа овде, у Епархији која му је била поверена. Ја се надам, нека Бог тако и дâ, да и његов наследник богољубезњејши отац Херувим, изабрани Епископ осечкопољски, настави истим тим трагом, као што је већ и почео службујући у Далмацији на разним пољима делања, истакао је владика Иринеј у својој беседи.Вечан ти спомен, достојни блаженства незаборавни владико Лукијане!

ФОТО АЛБУМ

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке