Имендан Епископа бачког Иринеја

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/09/bigger_vladika_0.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_vladika_0.jpg" />

У суботу, 23. августа/5. септембра текуће године, у Владичанском двору у Новом Саду, Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј, благосиљао је у славу и част Светог Иринеја Лионског славки колач и кољиво.

Том приликом, Владици Иринеју имендан су честитали: монахиња Порфирија, настојатељица придворног сестринства Светог Василија Великог у Новом Саду, презвитер Владан Симић, секретар Епископа бачког, и ђакони Бранислав Ђурагић и Игор Игњатов.

Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки, сомборски и сегедински Господин др Иринеј рођен је 11. фебруара 1947. године од оца Михаила Буловића и мајке Зорке, рођене Буловић, у Станишићу, у Бачкој, добивши на крштењу име Мирко. Основну школу завршио је у родном месту, а гимназију у Сомбору 1965. године. Дипломирао је на Богословском факултету Српске Православне Цркве у Београду 1969. године.

За време студија примио је монашки постриг од свог духовног оца, блаженопочившег архимандрита Јустина Поповића, добивши монашко име Иринеј. Исте године га Епископ рашко-призренски Павле (данас Патријарх српски) рукополаже за јерођакона, а потом за јеромонаха.

Биографија Владике Иринеја

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке