Јеромонах Панарет: „Црква као место спасења“

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/09/bigger_2.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_2.jpg" />

У четвртак, 3. септембра 2009. године, са почетком у 19 часова, у великој сали зграде Друштвено-политичких организација у Бачкој Паланци, на позив Црквене општине бачкопаланачке, преподобни јеромонах Панарет, игуман Световаведењског манастира у Бођанима, одржао је предавање на тему Црква као место спасења.

Према речима предавача, Црква као заједница љубави Свете Тројице: Оца, Сина и Светога Духа, постојала је и пре стварања света и човека. Из те Тројичне љубави Бог ствара свет, а стварању човека претходи Савет Свете Тројице („да начинимо човека по својему обличју...“) Oтaц Панарет, такође, наводи је човек саздан да би у заједници са Богом превазишао смрт и ништавило, те да би постао ваистину слободно биће, то јест бог по благодати. 

По својој од Бога дарованој слободи, која је израз љубави Његове, човек је падом погрешно усмерио силе свога бића и пао у искушење самообожења. Спасење света и човека даровано је човеку у лицу Богочовека Господа Исуса Христа, новом Адаму, Који је глава Цркве, Коме се присаједињују верни чинећи Његово Тело, управо онако као што ће се сабрати у Царству Божјем, јер је Црква превасходно заједница Будућег века, оприсутњеној кроз свету Евхаристији у којој човек и свет који он приноси испуњавају своје право назначење - да све постане тело Христово, односно Црква.

Предавач је, одговарајући на бројна питања у другом делу Трибине, поучио сабране о томе како хришћани својом молитвом и примером треба да сведоче свету начин живота који Господ наш Исус Христос од нас тражи, а наш живот треба да буде онакав какав ће бити у Царству Божијем. Према речима оца Панарета, Христос нас учи принципима Царства Божјег и живећи по тим принципима ми хришћани се припремамо за Царство Божје.

Бачка Паланка
Презвитер Стевица Илић