Сабор светих апостола - престолни празник цркве Апатину

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/07/apatin_glavna.jpg" width="320" height="230" alt="apatin_glavna.jpg" />

По први пут откако је освештан апатински храм, у њему је прослављен његов престолни празник – Сабор Светих Апостола. Свету Литургију служио је презвитер Драган Штевић, уз саслужење презвитера Синише Тривића и ђакона Младена Глушца.

После заамвоне молитве извршен је трократни опход око храма, а на западним вратима одржан помен свим ктиорима, приложницима и дародавцима његовим.

По датом отпусту уприличено је скромно послужење за присутни верни народ.

Свечано празнично вечерње, са почетком у 19 часова, служио је Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј, уз саслужење презвитера Милоша Ловрића, архијерејског намјесника сомборског, презвитерâ: Срђана Перића, пароха сомборског, Александра Лазића, пароха српскомилетићког и ђакона Младена Глушца.

У току вечерњег богослужења освештан је и преломљен славски колач.

Том приликом, присутном верном народу бесједом се обратио Епископ бачки Иринеј, истакавши, између осталог, „светост Божју као суштаствено својство Његово које зрачи на све оно што је са Њим у заједници и вези, и што је вољно и спремно да прима зраке љубави Његове“. Владика је говорио и о апостолима које ми прослављамо не као апсолутизоване, проглашене за некакве супермене, хероје, полубогове, него управо као оне који су се одазвали призиву љубави Божје и кроз заједницу љубави са Њим и сами почели да зраче божанском љубављу .

За славско предложење побринуo се кум Joвица Кораћ са породицом, од којих је кумство преузела породица Николе Рамбата.
Исте вечери, у апатинском парохијском дому, Епископ бачки Иринеј сусрео се са представницима градских власти и члановима Црквене општине Апатин.

Прослава храмовне славе завршена је трпезом љубави у ресторану Бање “Јунаковић”.

Галерија фотографија

Апатин
Презвитер Синиша Тривић