Сабор Светог Јована Крститеља Јована - Слава Епископа бачког Г. Иринеја

<img src="/sites/default/files/users/user6/novosti/2009/01/bigger_episkopisrednjeo.jpg" width="320" height="230" alt="bigger_episkopisrednjeo.jpg" />

Великим литургијским сабрањем мноштва верних у храму Светог великомученика Георгија, којим је началствовао Његово Преосвештенство Епископ бачки Господин др Иринеј, у Новом Саду je прослављен Сабор Светог Јована Крститеља.

Епископу Иринеју саслуживали су Архиепископ охридски Господин Јован, Епископ врањски Господин Пахомије, Епископ јегарски Господин др Порфирије, високопреподобни архимандрити: Јован Радосављевић, Данило Љуботина и Јероним Мочевић, новосадски свештеници и ђакони.

Монаси Светоархангелског манастира у Ковиљу, заједно са студентима Богословског факултета из Београда, торжественим појањем увеличали су ово молитвено славље.

У беседи изговореној после прочитаног празничног јеванђелског одељка блажењејши Архиепископ Јован је, између осталог, истакао да празник Просветљења представља наду за нашу будућност јер се у њему објављује Тајна од искони сакривена – да сваки човек, просветљен и освештан у њој, пронађе пут свога спасења и живота вечног. Бог, према речима Архиепископа Јована, постоји као заједница, те и ми морамо научити да постојимо на исти начин. Стога се и сабирамо у Цркви, да мноштво народа постане једно Тело Оваплоћеног Господа Христа Који је дошао ради нас, крстио се и претрпео страдања да би род људски узвео на небо.

После извршеног чина благосиљања славског жита и колача, блажењејши архиепископ Јован, упутио је владици Иринеју честитке и молитвене жеље у име свих сабраних у Владичанском двору у Новом Саду.

Галерија фотографија

Нови Сад
Информативна служба Епархије бачке